vrijdag, oktober 27

BEN JIJ BANG VOOR HALLOWEEN? (2)

Toen we besloten dat onze kinderen niet meer meededen aan de Halloween gewoontes (deel 1) waren we er nog steeds niet zeker van hoe we om moesten gaan met de avond van Halloween in onze buurt. 

WORSTELING

We worstelden met de vraag of we snoep uit moesten delen als de griezelig uitgedoste kinderen langs de deur kwamen.


We probeerde verschillende benaderingen:

 • We hebben geprobeerd weg te gaan tijdens Halloween, maar we vroegen ons dan wel af of de buren misschien dachten dat we gierig waren.
 • We probeerden onze overtuiging uit de doeken te doen, maar Halloween en occultisme zijn niet echt de beste onderwerpen als je wilt getuigen tegenover je niet gelovige buren. 
 • We deelden snoep uit waar we stickers met Bijbelteksten opgeplakt hadden.

Na een paar jaar heen en weer geslingerd te zijn, begonnen we toch weer snoep te geven aan de  "trick of treaters". Maar we voelden ons nooit helemaal gelukkig met onze beslissing.


HARVEST DAY PARTY

Kerken in Amerika introduceerden een "Harvest Day Party" om het vieren van Halloween te vermijden. Maar in sommige opzichten trokken zij er meer aandacht voor. Ik vroeg me af welke boodschap deze Harvest Day Party doorgaf aan onze kinderen en onze niet gelovige vrienden. 

Zagen ze ons nu als:

 • Overdreven vroom?
 • Kieskeurig?
 • Compromis zoekend?
 • Verward?
 • Vreemd?

Ik blijf vragen houden:
 1. Is een alternatieve viering de beste manier om met Halloween om te gaan?
 2. Of moeten we gewoon doorgaan met Halloween vieren samen met onze niet-christelijke buren, zolang we er maar voor zorgen dat onze kinderen weten dat er occultisme bestaat, waar heksen in contact treden met valse goden en godinnen.
 3. Of moeten we Halloween gewoon nooit, in welke vorm dan ook, vieren? Ook al brengt het ons in verlegenheid, stelt het onze kinderen teleur en verwart het onze buren?

Mijn kinderen zijn nu al wat ouder en getrouwd, dus het is niet meer zo'n probleem voor mij, maar ik weet nog steeds niet hoe ik precies over Halloween moet denken.

Wat vindt jij in Nederland van Halloween? Laat alstublieft een reactie achter. Ik hoor graag hoe jij erover denkt. Bedankt! 

Gail

woensdag, oktober 25

BEN JIJ BANG VOOR HALLOWEEN? (1)

Toen ik in 1974 christen werd, vertelde niemand me over Halloween, maar ik had er toch ongemakkelijk gevoel bij. Ik geloof dat het de Heilige Geest was, die een bepaald onderscheidingsvermogen in mij werkte.

HEIDENSE WORTELS

Sommige mensen zeggen dat àl onze christelijke feestdagen heidense wortels hebben, inclusief kerstfeest. Ik heb die claim genoeg bestudeerd om te weten dat dat niet helemaal waar is, maar Halloween neemt een uitzonderingspositie in. Terwijl andere feestdagen heidense wortels zouden kunnen hebben, lijkt men deze wortels totaal te negeren. 


Halloween heeft nog steeds een occult thema met heksen en enge dingen als belangrijk kenmerk.

STOPPEN MET HALLOWEEN

Jarenlang wist ik niet hoe ik met mijn ongemakkelijke gevoelens moest omgaan. Ik ontweek de demonische elementen van Halloween en vierde het zonder toetsers of bellen. Toen mijn kinderen naar de basisschool gingen, hoopte ik dat we de traditie konden stopzetten. Vooral wat mijn dochter betreft, wist ik niet hoe ik dat moest doen. 


DUIVELS SPELLETJE

Totdat op een middag een van haar vriendinnetjes vroeg of zij verkleed langs de deuren ging (trick or treat) om degene die opendeed bang te maken en snoep te eisen. Toen onze dochter “ja” zei, vroeg haar vriendinnetje waarom ze mee deed aan dit spelletje van de duivel. Dit was precies wat ze nodig had. Onze kinderen stopten daarna met het trick-or-treatspelletje op Halloween.
WORSTELING
We worstelden ermee hoe we over onze beslissing moesten praten met onze niet gelovige buren. En hoe gingen we om met het trick-or-treat in onze buurt?


Gail Burton Purath

maandag, oktober 23

TWEE STAPPEN NAAR SEKSUELE ZONDEN

Mensen die zondigen op seksueel gebied zeggen vaak dat ze erdoor overrompeld en overweldigd werden in een moment van passie.

Maar dat is nooit het geval. Er gaan minstens twee stappen aan vooraf!
Stap 1. Immoreel verlangen:
Seks buiten het huwelijk begint heel in het klein met wellustige gedachten. Gedachten kunnen zondig zijn, zelfs als ze nooit worden opgevolgd (Mattheüs 5:28). Maar gedachten leiden vaak tot acties.


 • Want uit het hart komen voort kwaadaardige overwegingen, alle moord, overspel, ontucht, diefstal, valse getuigenissen, lasteringen. Mattheüs 15:19
 • Daarna, wanneer de begeerte bevrucht is, baart ze zonde, en wanneer de zonde volgroeid is, baart ze de dood. Jacobus 1:15


Stap 2. Het weigeren van Gods "exit plan":
God belooft ons een uitweg te geven uit de verleiding van de beproeving (1 Korinthe 10:13). Maar we moeten er wel gebruik van maken!Seksuele zonde is geen overweldigende passie, een ongelukje of een fout. Het is een zondige keuze met voorbedachte rade. Maak deze keuze niet!

Gail Burton Purath