maandag, oktober 30

OMA, IK HOU NIET MEER VAN JE

Een paar jaar terug waren met verlof uit Boedapest. Mijn eerste kleindochter Emma was toen ongeveer drie jaar oud en omdat ik haar zo zelden zag, kon ik niet weerstaan om kleine cadeautjes voor haar te kopen als we uitgingen. 

IK ZEI NEE

Op een avond ging Emma met mij mee naar de supermarkt. Ze vroeg steeds of ik wat lekkers voor haar wilde kopen. Maar omdat het vlak voor het avondeten was, bleef ik herhaaldelijk  'nee' zeggen.Ten slotte keek ze naar me op en zei: “Ik hou niet meer van je, oma, want je wilt niets voor mij kopen.”


OMA HOUDT ALTIJD VAN JE

Ik bukte me om op haar niveau te komen en keek haar recht in de ogen terwijl ik zei: 'Emma, oma houdt altijd van je, wat er ook gebeurt.' Emma hield zich een tijdje rustig. Toen trok ze aan mijn hand en zei: 'Ik hou ook van jou, Grammy.'


IK BEGRIJP HET SOMS NIET

Dit is af en toe ook het beeld van mijn relatie met God. Dan ben ik als een kind dat niet weet wat het beste voor haar is. Het lukt me soms niet om de waarheid te begrijpen, dat alles wat God geeft en alles wat Hij mij niet geeft wordt ingegeven door Zijn diepe liefde voor mij en wijsheid èn kennis van het totaalplaatje van mijn leven.


DANKDAG

Een deel van de christenen in Nederland zet deze week een dag apart om Hem te eren en danken. Ze vieren dat samen in de kerk. Of thuis met hun kinderen. Zie: Family Nights. Neem deze week tijd om Hem te danken voor Zijn vele zegeningen. Laten we Hem evengoed danken voor dingen die Hij ons weigert te geven. Maar boven alles, laten we Hem danken dat Hij Zich neer bukt om ons te zeggen: "Ik heb je lief, dwars door alles heen."
VERTEL HET HEM

Streef ernaar om God aan Zijn hand te trekken en Hem te vertellen dat jij van Hem houdt, wat er ook op je pad gekomen is of nog komen zal.

Dank God in alles. Want dit is de wil van God in Christus Jezus voor u. 1 Thessalonicenzen 5:18

Gail Burton Purath


vrijdag, oktober 27

BEN JIJ BANG VOOR HALLOWEEN? (2)

Toen we besloten dat onze kinderen niet meer meededen aan de Halloween gewoontes (deel 1) waren we er nog steeds niet zeker van hoe we om moesten gaan met de avond van Halloween in onze buurt. 

WORSTELING

We worstelden met de vraag of we snoep uit moesten delen als de griezelig uitgedoste kinderen langs de deur kwamen.


We probeerde verschillende benaderingen:

 • We hebben geprobeerd weg te gaan tijdens Halloween, maar we vroegen ons dan wel af of de buren misschien dachten dat we gierig waren.
 • We probeerden onze overtuiging uit de doeken te doen, maar Halloween en occultisme zijn niet echt de beste onderwerpen als je wilt getuigen tegenover je niet gelovige buren. 
 • We deelden snoep uit waar we stickers met Bijbelteksten opgeplakt hadden.

Na een paar jaar heen en weer geslingerd te zijn, begonnen we toch weer snoep te geven aan de  "trick of treaters". Maar we voelden ons nooit helemaal gelukkig met onze beslissing.


HARVEST DAY PARTY

Kerken in Amerika introduceerden een "Harvest Day Party" om het vieren van Halloween te vermijden. Maar in sommige opzichten trokken zij er meer aandacht voor. Ik vroeg me af welke boodschap deze Harvest Day Party doorgaf aan onze kinderen en onze niet gelovige vrienden. 

Zagen ze ons nu als:

 • Overdreven vroom?
 • Kieskeurig?
 • Compromis zoekend?
 • Verward?
 • Vreemd?

Ik blijf vragen houden:
 1. Is een alternatieve viering de beste manier om met Halloween om te gaan?
 2. Of moeten we gewoon doorgaan met Halloween vieren samen met onze niet-christelijke buren, zolang we er maar voor zorgen dat onze kinderen weten dat er occultisme bestaat, waar heksen in contact treden met valse goden en godinnen.
 3. Of moeten we Halloween gewoon nooit, in welke vorm dan ook, vieren? Ook al brengt het ons in verlegenheid, stelt het onze kinderen teleur en verwart het onze buren?

Mijn kinderen zijn nu al wat ouder en getrouwd, dus het is niet meer zo'n probleem voor mij, maar ik weet nog steeds niet hoe ik precies over Halloween moet denken.

Wat vindt jij in Nederland van Halloween? Laat alstublieft een reactie achter. Ik hoor graag hoe jij erover denkt. Bedankt! 

Gail

woensdag, oktober 25

BEN JIJ BANG VOOR HALLOWEEN? (1)

Toen ik in 1974 christen werd, vertelde niemand me over Halloween, maar ik had er toch ongemakkelijk gevoel bij. Ik geloof dat het de Heilige Geest was, die een bepaald onderscheidingsvermogen in mij werkte.

HEIDENSE WORTELS

Sommige mensen zeggen dat àl onze christelijke feestdagen heidense wortels hebben, inclusief kerstfeest. Ik heb die claim genoeg bestudeerd om te weten dat dat niet helemaal waar is, maar Halloween neemt een uitzonderingspositie in. Terwijl andere feestdagen heidense wortels zouden kunnen hebben, lijkt men deze wortels totaal te negeren. 


Halloween heeft nog steeds een occult thema met heksen en enge dingen als belangrijk kenmerk.

STOPPEN MET HALLOWEEN

Jarenlang wist ik niet hoe ik met mijn ongemakkelijke gevoelens moest omgaan. Ik ontweek de demonische elementen van Halloween en vierde het zonder toetsers of bellen. Toen mijn kinderen naar de basisschool gingen, hoopte ik dat we de traditie konden stopzetten. Vooral wat mijn dochter betreft, wist ik niet hoe ik dat moest doen. 


DUIVELS SPELLETJE

Totdat op een middag een van haar vriendinnetjes vroeg of zij verkleed langs de deuren ging (trick or treat) om degene die opendeed bang te maken en snoep te eisen. Toen onze dochter “ja” zei, vroeg haar vriendinnetje waarom ze mee deed aan dit spelletje van de duivel. Dit was precies wat ze nodig had. Onze kinderen stopten daarna met het trick-or-treatspelletje op Halloween.
WORSTELING
We worstelden ermee hoe we over onze beslissing moesten praten met onze niet gelovige buren. En hoe gingen we om met het trick-or-treat in onze buurt?


Gail Burton Purath

maandag, oktober 23

TWEE STAPPEN NAAR SEKSUELE ZONDEN

Mensen die zondigen op seksueel gebied zeggen vaak dat ze erdoor overrompeld en overweldigd werden in een moment van passie.

Maar dat is nooit het geval. Er gaan minstens twee stappen aan vooraf!
Stap 1. Immoreel verlangen:
Seks buiten het huwelijk begint heel in het klein met wellustige gedachten. Gedachten kunnen zondig zijn, zelfs als ze nooit worden opgevolgd (Mattheüs 5:28). Maar gedachten leiden vaak tot acties.


 • Want uit het hart komen voort kwaadaardige overwegingen, alle moord, overspel, ontucht, diefstal, valse getuigenissen, lasteringen. Mattheüs 15:19
 • Daarna, wanneer de begeerte bevrucht is, baart ze zonde, en wanneer de zonde volgroeid is, baart ze de dood. Jacobus 1:15


Stap 2. Het weigeren van Gods "exit plan":
God belooft ons een uitweg te geven uit de verleiding van de beproeving (1 Korinthe 10:13). Maar we moeten er wel gebruik van maken!Seksuele zonde is geen overweldigende passie, een ongelukje of een fout. Het is een zondige keuze met voorbedachte rade. Maak deze keuze niet!

Gail Burton Purath


donderdag, oktober 19

WAT STINKT HIER ZO?

Mijn man en ik huurden tijdens één van onze reizen een appartement om daar een aantal weken te verblijven. Toen we er aankwamen ontdekten we dat de eigenaar net nieuw slaapkamermeubilair gekocht had, die de kleine slaapkamer vulde met een nieuwe meubelgeur.

We dachten daar verder niet over na totdat we op de eerste ochtend wakker werden met geïrriteerde ogen, neus en keel.


GIFTIGE DAMP

Na wat onderzoek ontdekten we dat het kwam door de spaanplaten van de nieuwe meubels. Die gaven een giftige oxomethaan damp af en veroorzaakten de problemen waar wij last van hadden. We zijn direct uit die slaapkamer weggegaan om onze gezondheid te beschermen. Helaas zijn sommige mensen zich niet bewust van deze toxines omdat ze wennen aan de geuren. Na langdurige blootstelling raken zij dan ook in ernstige en permanente gezondheidsproblemen.

SPIRITUELE GIFSTOFFEN

Op dezelfde manier kunnen er giftige stoffen in ons spirituele omgeving zijn - slechte invloeden (mensen, entertainment, etc). Als we het probleem niet realiseren, wennen we aan deze “geuren” en zal het ons geestelijke schaden bij langdurige blootstelling.BEWAAK JE HART

Lieve christen, laten we ons harten bewaken (Spreuken 4:23) en God vragen ons te helpen om te identificeren welke spirituele toxines er zijn in ons leven!

Gail Burton Purath

maandag, oktober 16

AANDACHT VOOR DETAILS!

“De duivel zit hem in de details” is een veel voorkomende manier om te zeggen dat het kleinste details een heel project kan ruïneren. Het kan ook positief worden uitgedrukt als "God is in de details.”

Over het hoofd geziene informatie kan leiden tot grote problemen. Zorgvuldige aandacht voor de details kan daar tegenover resulteren in enorme zegeningen.


God is geïnteresseerd in de details - Lukas 16:10
Gods interesse in de details is duidelijk te zien in de complexiteit van de schepping en in Zijn gedetailleerde interesse in ons leven.

Details moeten daarom ook voor ons belangrijk zijn:

"Wie trouw is in het minste, is ook in het grote trouw. En wie onrechtvaardig is in het minste, is ook in het grote onrechtvaardig."(Lukas 16:10)


De duivel zit in de details als we:

 • compromissen sluiten met de kleine dingen.
 • halve waarheden vertellen
 • het niet erg vinden om kleine geldbedragen te stelen
 • kleine toezeggingen niet waarmaken
 • ons weigeren te bekeren van kleine zondenIk bid erom dat God in alle details van mijn leven centraal mag zijn. En jij?

Gail Burton Purath

donderdag, oktober 12

LAAT GOD JOUW VERHAAL SCHRIJVEN

Na veertig jaar counseling, concludeert Larry Crabb: “De sleutel tot het goede leven is om deel te nemen aan het verhaal van God. Om het leven te zien zoals Hij het ziet en het te leren leven zoals Hij wil dat het geleefd wordt.”

GODS VERHAAL

De Bijbel is Gods verhaal, een verhaal over een God die vergeeft, ondersteunt en troost die Hem leren liefhebben. Het is een verhaal over de echte betekenis en bedoeling van ons aardse leven en de overtreffende vreugde van het toekomstige leven.


LEVENSDOEL

Wanneer we deelnemen aan het verhaal van God, verandert ons levensdoel. In plaats van dat alles om onszelf draait, verlangen we er naar om helemaal voor God te leven. (Efeziërs 5: 8-10).

DE AUTEUR

Als het lijkt of jouw verhaal niet zinvol is (en dat gebeurt vaak), richt je dan op de Leidsman en Auteur (Hebreeën 12: 2). Moeilijkheden zullen je geloof dan niet langer belemmeren. Je gaat ze zien als kansen om Christus meer te leren kennen en op Hem te vertrouwen.
PEN IN ZIJN HAND

Laten we vandaag de tijd nemen om God te vragen of we “op dezelfde pagina” zijn. Zijn we dat niet? Laten we dan pen terugleggen in Zijn handen.

Gail Burton Purath

✏️Stel: jouw levensverhaal heeft een hoofdstuk voor elk jaar van je leven, wat is dan de naam van jouw hoofdstuk 2016?

maandag, oktober 9

LAAT JE NIET MEESLEPEN!

Veel valse filosofieën hebben hun weg in onze kerken gevonden, en sommige christenen verdedigen deze filosofieën zelfs met een roekeloos zelfvertrouwen.

Een onverstandige gelooft elk woord, maar een schrandere let op zijn schreden. Een wijze vreest en keert zich af van het kwade, maar een dwaas gaat zich te buiten en waant zich veilig. Spreuken 14:15,16 


De enige manier waarop we kunnen hopen dat we groeien in Christus is te vertrouwen Gods wijsheid en niet op menselijke wijsheid.

Vertrouw op de HEERE met heel je hart, en steun op je eigen inzicht niet. Spreuken 3:5

Het maakt niet uit hoe aantrekkelijk deze filosofieën klinken, we mogen nooit standpunten accepteren die Gods Woord tegenspreken.

Wanneer we kleine foutjes accepteren, verliezen we ons onderscheidingsvermogen en lopen het risico dat we meegesleept worden door elke gril van het menselijk denken (1 Corinthiërs 3:18,19; Kolossenzen 2: 8).


Dit is een goede spreuk om jezelf aan te herinneren:
Een dwaas vindt geen vreugde in inzicht, maar alleen in het blootgeven van zijn hart. Spreuken 18:2

En dit is een goede om te onthouden:
Geef onderricht aan een wijze, en hij zal nog wijzer worden, onderwijs de rechtvaardige, en hij zal inzicht vermeerderen. Spreuken 9:9 


 ------------------

Ik heb onlangs gestuit op een aantal belijdende christenen. Ze verdedigden hun valse overtuigingen zelfs toen ze geconfronteerd werden met Schriftuurlijk bewijs dat hun geloof in tegenspraak was met Gods Woord. Lieve christenen, laten we dat soort "roekeloze zelfvertrouwen" nooit hebben!

Gail Burton PurathPlaats gerust je reactie hieronder. Alvast bedankt!

donderdag, oktober 5

WELK EEN VRIEND IS ONZE JEZUS

Ik ben veertig keer verhuisd en mijn levensstijl heeft me veel over vriendschappen geleerd. Sommige vrienden zijn voor het leven. Of ze nu dichtbij wonen of ver weg, ze blijven met je verbonden. Het voelt alsof het familie is.

Andere vrienden zegenen ons voor een seizoen en verdwijnen dan weer uit ons leven. Sommige vrienden zijn vluchtige vrienden.


HERINNER!

Hoe dan ook, hoeveel vrienden we ook hebben, de meeste van ons ervaren ook periodes van eenzaamheid. Dat is de reden waarom we ons deze waarheden in herinnering moeten roepen:


 • Wees tevreden met wat u hebt, want Hij heeft Zelf gezegd: Ik zal u beslist niet loslaten en Ik zal u beslist niet verlaten. Hebreeën 13:5
 • Ik noem u niet meer dienaren, want een dienaar weet niet wat zijn heer doet, maar Ik heb u vrienden genoemd, omdat Ik u alles wat Ik van Mijn Vader gehoord heb, bekendgemaakt heb. Johannes 15:5
 • ...wat wij gezien en gehoord hebben, verkondigen wij u, opdat ook u gemeenschap met ons hebt; en deze gemeenschap van ons is er ook met de Vader en met Zijn Zoon Jezus Christus. 1 Johannes 1:3


Als jij je eenzaam, ontmoedigd of vergeten voelt en geen (echte) vrienden hebt, memoriseer dan deze waarheden eens en wortel dieper in gemeenschap met Christus.

Gail Burton Purath
----------------------------------------

Wil je meer lezen (Engels) over vriendschap:

Partners in Prayer
Peer Mentors
Friends, Not Fans
Offline
Be One to Have One


Gail Burton Purath

maandag, oktober 2

NIET INTIEM WORDEN MET ...

God waarschuwt ons tegen arrogantie en onverdraagzaamheid op grond van uiterlijkheden: racisme, fascisme pesterijen en discriminatie.

Vermijden
Daarnaast adviseert Hij ons om diep contact met een bepaald type mensen te ontwijken, namelijk degenen die ons leven op een on-Bijbelse manier beïnvloeden.


Word niet intiem met:

1. Mensen die een slechte invloed op je hebben (1 Korinte 15:33).
"Dwaal niet: slecht gezelschap bederft goede zeden."

2.Valse leraren (2 Johannes 1:10).
"Als iemand bij u komt en deze leer niet brengt, ontvang hem niet in huis en begroet hem niet."

3. Christenen die niet breken met hun zondige levensstijl (1 Korinthe 5:11).
"Maar nu heb ik u geschreven dat u zich niet moet inlaten met iemand die, terwijl hij een broeder wordt genoemd, een ontuchtpleger is, of een hebzuchtige, of een afgodendienaar, of een lasteraar, of een dronkaard, of een rover. Met zo iemand moet u zelfs niet eten."

4. Mensen die verdeeldheid zaaien (Titus 3: 10-11).
"Verwerp een ketters mens (iemand die verdeeldheid zaait) na een eerste en tweede terechtwijzing. Weet dat zo iemand het spoor bijster is en dat hij zondigt en het oordeel al in zich draagt."

Geen ongelijk span vormen
We moeten ongelovigen niet helemaal gaan vermijden (1 Korinthe 5: 9-11), maar we zouden niet intiem met hen samen moeten werken (2 Korinthe 6:14).

Vorm geen ongelijk span met ongelovigen, want wat heeft gerechtigheid gemeenschappelijk met wetteloosheid, en welke gemeenschap is er tussen licht en duisternis?


Serieus nemen!
Neem Gods waarschuwingen serieus!

Gail Burton Purath