12 april 2018

DE GRIJZE SCHEIDING

Er gaat vaak een schok door me heen als ik hoor dat er wéér een huwelijk gestrand is, vooral als de echtscheiding na 20 of 30 jaar huwelijk komt.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat het aantal echtscheidingen onder mensen van 50 jaar en ouder is verdubbeld in de afgelopen twee decennia.

LANGZAAM UIT ELKAAR

"Grijze echtscheidingen" zijn scheidingen tussen stellen van meer dan 50 jaar oud. En de meeste van deze echtscheidingen komen niet dramatisch tot een eind door bijvoorbeeld ontrouw. Ze worden veroorzaakt door het langzaam uit elkaar groeien van elkaar.


MOEILIJK FASE

Terwijl ons eigen huwelijk tijdens de lege-nest-fase ook een heel moeilijke fase doormaakte, genieten mijn man en ik momenteel meer van onze huwelijksjaren dan in welk ander stadium dan ook. Toch tonen statistieken een groeiende ontevredenheid onder onze leeftijdsgenoten.

Hoe goed ons huwelijk is in onze latere huwelijksjaren, hangt sterk af van hoe we eerder met ons huwelijk omgingen. Vaak weken we emotioneel los, lang voordat het tot een serieuze echtscheiding komt.

Hoe ontstaat emotionele echtscheiding?

Wanneer één of beide echtgenoten:
  1. de hoop opgeeft dat hun huwelijk ooit beter zal worden
  2. denkt dat hun partner de enige persoon is die moet veranderen 
  3. zich meer op kinderen, carrière of vrienden focust dan op hun huwelijk 
  4. weigert om te vergeven 
  5. onverschillig wordt 
  6. hun echtgenoot de schuld voor alles geeft 
  7. afzonderlijke plannen en afzonderlijke doelen stelt 
  8. geen gemeenschappelijke hobby's of vrijetijdsactiviteiten heeft 
  9. stopt met communiceren op een authentieke manier 
  10. stopt met luisteren naar de behoeften van hun echtgenoot 
  11. stopt met het delen van hun hart met hun echtgenoot 
  12. elkaar niet meer aanraken 

Het huwelijk gaat niet over het eren van een stuk papier; het gaat over het in ere houden en het koesteren van onze kostbare relatie.

MET GOD

God wil dat we een levendig, gezond groeiend huwelijk hebben. Hij vraagt van ons dat wij ons deel doen, door Zijn principes toe te passen in ons huwelijk. Niet na 30 jaar maar door heel ons huwelijksleven heen. Samen èn met God (!!!) want een koord dat uit drie strengen is gevlochten, is niet snel stuk te trekken. (Prediker 4:12)

LEESTIPS:


GEBED

Heb je vandaag gebeden voor je huwelijk? Heb je God  ooit gevraagd om je te laten zien waar je gefaald hebt om verbonden te blijven met je partner? Vraag  God om je gevoelig te maken voor de behoeften / noden / verlangens van je partner. God doet wonderlijke dingen op het gebed.

Kleedt u zich dan, als uitverkorenen van God, heiligen en geliefden, met innige gevoelens van ontferming, vriendelijkheid, nederigheid, zachtmoedigheid, geduld. Verdraag elkaar en vergeef de een de ander, als iemand tegen iemand anders een klacht heeft; zoals ook Christus u vergeven heeft, zo moet ook u doen. En kleedt u zich boven alles met de liefde, die de band van de volmaaktheid is. Kolossenzen 3:12-14

Gail Burton Purath 

2 opmerkingen:

  1. Wat mooi om te vragen waar je zelf gefaald hebt. Het is zo makkelijk om een ander te gaan verwijten. Blijft een pijnlijk iets, wanneer mensen gaan scheiden, er gebeurt dan vaak veel in gezin en familie verband.

    Mooi en duidelijk geschreven!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Scheiden blijft altijd moeilijk en verdrietig, vooral als er kinderen bij zijn betrokken. En een 'grijze' scheiding is helemaal vreselijk. Vroeger werd er meer rekening gehouden met elkaar, nu heb je meer een "ik" cultuur. Toen mijn lief in de vut kon, groeiden wij juist meer naar elkaar toe en doen veel dingen samen

    BeantwoordenVerwijderen

Heel fijn dat je wilt reageren.