donderdag, februari 8

JUMPERS - DE PETRUS STIJL

'Jumpers' zijn een bepaald soort evangelisten die ons inspireren maar  soms ook een beetje bang maken (Matthe√ľs 14:22-33). Ik zocht naar een goede Nederlandse vertaling voor het woordje 'jumper' maar helaas... Weet jij een mooi woord dan houd ik me aanbevolen ūüėŹ

PETRUS STIJL 

Sommige mensen storten zich onverschrokken in evangelisatie, maar de meesten van ons doen dat niet op die manier. De meesten van ons zijn bang om te evangeliseren omdat we onszelf  steeds vergelijken met deze spontane karakters. We beschouwen "jumpers" als de enige 'echte evangelisten'.

Wat ik bedoel met 'jumpers'?  Dat zijn degenen die evangeliseren in de Petrus-stijl. Petrus was gepassioneerd, spontaan en onbevreesd.


Petrus:

✔ sprong uit de boot en sloot zich aan bij Jezus die op het water liep. Matt.14:22-33
✔ sprong op en sloeg het oor van een man af bij de arrestatie van Christus. Johannes 18:10
✔ sprong van de boot toen hij de opgestane Christus aan wal zag. Johannes 21:7
✔ Met Pinksteren is het geen verrassing dat hij de eerste was die overeind sprong en de menigte toesprak. (Handelingen 2)

Er zijn ook 'jumpers' in de kerken van nu: gepassioneerde evangelisten. Maar ze zijn niet de enige 'echte' evangelisten.

Er waren 12 heel verschillende apostelen en Petrus was er maar eentje van.

En er zijn meer dan 12 manieren om Christus te delen.


UNIEK

Het heeft geen zin om de ​​'jumpertje' te spelen als je een andere persoonlijkheid hebt.

Tip: ontloop je verantwoordelijkheid niet door te denken dat die 'jumpers' het wel alleen af kunnen. Vraag in plaats daarvan of God jouw eigen stijl van evangelisatie wil laten zien en of Hij je in dienst wil nemen met jouw mooie en unieke persoonlijkheid.

© Gail Burton Purath

maandag, februari 5

5 MANIEREN OM NACHTANGST TE OVERWINNEN

In 1979, tijdens het wachten op onze 1:00 AM vlucht naar Duitsland, had onze 6-jarige zoon een aanval van nachtangst* op de luchthaven. Ik knielde naast hem op de vloer en hield hem stevig vast tussen onze elf koffers, terwijl hij moord en brand schreeuwde.

NACHTANGST

Als een kind last heeft van nachtangst is hij volkomen verwarde en ontroostbaar. Geruststellen heeft op dat moment geen zin.


IRRATIONEEL

Ik heb ook wel last van een bepaalde soort angst in de nacht. Niet zo luidruchtig als de angst van mijn kleinzoon op het vliegveld. Meestal wel net zo irre√ęel, wat betreft mijn kijk op mijn problemen en zorgen.

Heb je ook wel eens angstige gedachten die erger worden als het donker is: van die kwaadaardige monsters van hopeloosheid? Wat te doen als je lichaam op deze manier vals alarm slaat?

MENTAAL VOORBEREIDEN

Het kan je helpen om jezelf mentaal 'voor te bereiden' op de nacht (1 Petrus 1:13). Onderstaande vijf manieren kunnen daarbij een hulpmiddel zijn voor jou als christen.

  1. Leer Bijbelteksten over Gods trouw  uit je hoofd en herhaal ze voor het slapengaan. Voorbeelden: 1 Korinthe 1:9, 1 Korinthe 10:13, 2 Thessalonicenzen 3:3
  2. Herhaal deze teksten als je wakker schrikt in de nacht.
  3. Reciteer psalmen en gezangen die je aandacht focussen op God in plaats van op wat je voelt en denkt.
  4. Tel je zegeningen.
  5. Denk eraan dat je angsten in de nacht niet realistisch zijn!

ZINGEN IN DE SCHADUW

Bovenstaande kan je helpen om je irre√ęle gedachten om te buigen. En te leren "zingen in de schaduw van Gods vleugels", zoals in Psalm 63:

Wanneer ik aan U denk op mijn bed,
over U peins in nachtwaken –
voorzeker, U bent een Helper voor mij geweest;
onder de schaduw van Uw vleugels zal ik vrolijk zingen.
Mijn ziel klampt zich aan U vast, komt achter U aan,
Uw rechterhand ondersteunt mij.


© Gail Burton Purath

* Kijk HIER voor het verschil tussen enge dromen nachtmerries en nachtangst. Als je veel last hebt van nachtmerries of nachtangst hebt, is het een goed idee om er mee naar de dokter te gaan!