14 september 2022

Kan een christen depressief worden?

Sommige gelovigen zien een depressie als een teken van zwak geloof. Anderen zeggen: als je gelooft krijg je geen last van depressiviteit want dan heb je altijd goede moed. 

Is dat waar?


De Bijbel laat het tegenovergestelde zien.

5 personen uit de Bijbel die worstelden met depressiviteit
  1. David, "een man naar Gods hart", schreef heel wat psalmen terwijl hij neerslachtig en gedesillusioneerd was (Handelingen 13:22). Hij beleefde tijden van groot verdriet, slapeloze nachten, angst, bezorgdheid en pijn. Soms voelde hij zich zelfs door God vergeten (bijv. Psalm 13:1-4).
  2. Jeremia is een ander voorbeeld. Hij was een geweldige dienaar van God en ervoer ondanks dat grote ontmoediging en depressie. Hij vervloekte eigenlijk de dag dat hij werd geboren (Jeremia 20:7-18).
  3. Job, die God zo mooi prees, bereikte een punt waarop hij wenste dat hij nooit geboren was (Job 1:8; Job 3).
  4. Elia, een andere grote en machtige dienaar van God, leed aan depressie na een van zijn grootste overwinningen in de Heer (1 Koningen 18-19).
  5. Zelfs de apostel Paulus "wanhoopte aan het leven" ( 2 Korintiërs 1:8 ).

Jouw leed delen (door Mandy)
Als je depressief wordt of bent, is het goed om dit te beseffen. Laten we doen wat deze mannen deden, al is het alleen maar met ons verstand: Gods trouw herinneren. (Jeremia 31:3; Psalm 13:5-6; 2 Korintiërs 1:9) Het voorbeeld wat onder andere David ons geeft is ook dat wij met alles naar God mogen komen. Met onze angst, woede, verdriet, suïcidaliteit en het niet voelen van voldoening in alles wat we doen. David doet dit door middel van muziek, liederen schrijven. Misschien vind jij dat ook wel prettig. Of doe je het liever op een andere manier. Maar het is belangrijk dat jij je gevoel de ruimte geeft en blijft uiten. Als je dit niet meer kan, of niet alleen wilt doen, kun je iets doen wat misschien onwijs veel van jou vraagt. Het is de dappere en moedige beslissing om jouw leed te delen met een professional. Al is het maar één iemand. Neem alsjeblieft de moeite en tijd om naar iemand toe te stappen die jij vertrouwt, iemand waarvan jij denkt dat hij/zij jou verder kan helpen. Weet je niet waar je moet beginnen? Een huisarts kan je bijvoorbeeld al meer informatie geven en je doorverwijzen naar de juiste instantie. 

💔 Zoals een vader medelijden heeft met zijn kinderen, zo heeft de Heer medelijden met hen die hem vrezen; want Hij weet waarvan wij gemaakt zijn. Hij vergeet niet dat wij maar stof zijn... Psalm 103:13-14

Er zal een tijd komen dat je depressie en angst volledig en definitief verdwenen zullen zijn. Wanneer Christus terugkeert, zullen tranen worden gedroogd, gebrokenheid zal worden genezen en psychische ziektes zullen worden uitgebannen, om nooit meer terug te keren. Tot die dag kun je rusten in de eenvoudige, mooie waarheden die God over je heeft uitgesproken: je wordt bemind, je wordt vastgehouden en je zult tot het einde worden ondersteund. Bron: Depressed ChristianMandy's tip

Bedenk dat het zomaar zou kunnen dat jouw moeder, vriend, buurvrouw, broer, of neef hier ook 'last' van heeft. Ik wil jou bemoedigen om die stap te zetten om iets voor diegene te doen! Het is zoveel waard, een lach, bemoedigend woord, lief kaartje, van alles! Het klinkt misschien heel tegenstrijdig, ergens niet van kunnen genieten en dat het dan zoveel voor iemand kan betekenen. Maar deel alsjeblieft uit van de liefde die jij hebt mogen ontvangen van God, dat is waarom we leven. Dat maakt het waard om te leven. "Daarom moeten wij als we daarvoor de gelegenheid hebben, voor iedereen het goede doen, in het bijzonder voor onze medechristenen. Galaten 6:1."

Deze tip komt uit Mandy's eigen boek: Zoete genade. Daar staan bemoedigende stukjes in voor iedereen die te maken heeft (gehad) met depressieve klachten.
---

Gail Burton Purath

Origineel: When godly people get depressed
Vertaald door: Aritha Vermeulen

2 opmerkingen:

  1. Thank you Aritha & Gail for sharing this blessed message today. This is something that needed to be talked about and I'm glad you did. This is so important.
    Thank you again for linking up with Sweet Tea & Friends this month my friend.

    BeantwoordenVerwijderen

Heel fijn dat je wilt reageren.