06 december 2017

BIJBELS OMGAAN MET VERSCHILLEN

Als de Schrift zegt dat er iets verkeerd is, dan is het ook echt verkeerd! 

VERSCHIL IN OVERTUIGING


Maar er zijn ook niet-essentiële dingen waar twee christenen een verschillende overtuiging over kunnen hebben zonder dat één van beide de fout in gaat. In dit verband geeft Romeinen 14 het eten van bepaald voedsel en het vieren van bepaalde dagen als voorbeelden. De kerkkwesties van vandaag kunnen dingen omvatten als: Bijbelvertalingen, geestelijke gaven, alcohol, make-up, dansen, televisie, hoofdbedekking, politiek, het geven van de tienden, kerklidmaatschap, de christelijke feestdagen en onderwijs. 

NEDERIGE MANIER

Op al deze gebieden zijn er goede en foutieve overtuigingen en daarnaast is er ook nog eens meer dan één juiste benadering mogelijk. Dit betekent dat de manier waarop christenen met Bijbelse principes omgaan van elkaar kunnen verschillen. 

We moeten onze broeders niet bekritiseren, berispen of op een lelijke manier aanvallen wanneer ze andere overtuigingen hebben dan die van ons. 

God wil dat we nederig rekening houden met verschillen op het gebied van niet-essentiële doctrines en vasthouden aan Zijn Woord als het gaat om essentiële leerstellingen. 

TEGEN DE SCHRIFT?

Maar we moeten onze medegelovigen wel helpen om de dingen die duidelijk tegen de Schrift in gaan te leren (h)erkennen. Het is geen echte liefde als we onze broeder of zuster  ​​door laten gaan op hun zondige weg of met hun dwaling (1 Kor 5:11-13Matth 18:15, Gal 6:1).


OPMERKINGEN:

(1) Een voorbeeld van een niet-essentiële gebied is bescheidenheid/ingetogenheid. Het is een bijbels principe, maar het is mogelijk voor twee christenen verschillende benaderingen van dit principe te hebben zonder dat ze botsen met wat in de Bijbel staat. Bescheidenheid wordt door de ene cultuur anders gedefinieerd dan door een andere.
(2) Echte gelovigen, die het eens zijn over de essentiële waarheden van het Bijbelse christendom, komen soms tot verschillende conclusies als het gaat over niet-essentiële gebieden. 
(3) Essentiële leer: niet onderhandelbaar - essentieel - onveranderlijk, dingen gebaseerd op duidelijke Bijbelse principes, waarheden en geboden.Voorbeelden hiervan zijn: de Bijbelse visie op de Drie-eenheid, de waarde van het menselijk leven, Bijbels aanvaardbaar seksueel gedrag, Gods karakter, redding door genade alleen, enz.


Gail Burton Purath


2 opmerkingen:

  1. Met dit artikel kan ik het helemaal eens zijn. Er is een periode in mijn leven geweest dat ik dit niet zou hebben gekund. Ik vond een aantal 'bijzaken' zo belangrijk dat het strijd opleverde met anderen. Maar ik mocht hier in veranderen en leren loslaten. Laat ik het groeien noemen. Ik denk dat groei belangrijk is om dingen te kunnen onderscheiden. Gelovigen kunnen in bepaalde ontwikkelingsfases zitten en daardoor aan zaken belang hechten die later toch weer minder belangrijk worden. Dit kan natuurlijk niet gelden voor de 'essentiële leer'. Mooie stukje om over na te denken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel! Ik heb best geworsteld met dit stukje! Zelf houd ik niet van discussiëren. Dank je wel dat er iets persoonlijks over zegt! Daar leer ik dan weer van.

    BeantwoordenVerwijderen

Heel fijn dat je wilt reageren.