04 december 2017

PIJN: HET GESCHENK DAT NIEMAND WIL

Pijn is een geschenk dat niemand wil hebben. Maar het komt soms zomaar op je bordje of je dat nou wil of niet. Niemand zou uit zichzelf voor pijn kiezen. Maar als wij door Gods genade dit "geschenk" leren aanvaarden, geven we Hem de kans om het ten goede te gebruiken in ons leven en dat van anderen.

Mijn vriend Peggie zegt:

Pijn brengt altijd een soort verandering teweeg.BITTER OF 'BETER'

Peggie heeft gelijk. We kunnen toelaten dat pijn ons bitter maakt. We kunnen er boos of moedeloos van worden. Maar... pijn kan ons ook verrijken doordat er levenswijsheid in ons hart rijpt. We ontwikkelen meer begrip voor een ander, plaatsen onszelf minder op de voorgrond, leren respectvol en mild te reageren. We worden er op een bepaalde manier beter van.


Als ik lijd wil ik soms alleen aan die Bijbelteksten denken waarin God Zijn volk redt uit ziekte en moeilijkheden. Andere gedeeltes, over hoe innig God Zijn volgelingen liefheeft en tòch lijden toelaat voor hun eigen welzijn en dat van anderen (denk aan Jozef en Paulus) sla ik het liefst over.

NIET ALLEEN MAAR LIEF

Kijk om je heen! Ouders zijn ook niet altijd alleen maar lief voor hun kinderen. Zij nemen hen mee naar de tandarts om gaatjes te vullen. Zij laten hun kind achter op een operatietafel. Hoe moeilijk zij het ook vinden, ten diepste doen zij dit uit liefde. Zo'n kind kan zijn vader of moeder op dat moment beschuldigen van harteloosheid (soms doen ze dat ook echt). Maar ze begrijpen het gewoonweg (nog) niet.

VOOR ONS BESTWIL

Zo is het ook bij ons. We begrijpen God vaak zo verkeerd. Hij beloofde immers nooit om pijn te voorkomen (Hebreeën 12:1-11). Hij belooft wel om het voor ons bestwil te gebruiken ( Romeinen 8:28 ).


Help ons, Heere, om onze pijn op de juiste manier te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heel fijn dat je wilt reageren.