08 april 2019

MIRJAMS ZONDE EN GODS GENADE


Mirjam viel in zonde toen ze heel oud was. Numeri 12:1-15

Er heerste een geest van rebellie onder de mensen en Mozes' zuster Mirjam liet zich ermee in. Ze deed mee aan het kwaadspreken over haar broer en sleurde Aaron mee in haar jaloezie. Samen zeiden ze toen: Heeft de HEERE inderdaad alleen door Mozes gesproken? Heeft Hij ook niet door ons gesproken? (v. 2).

 • Als klein meisje beschermde Mirjam haar broertje tegen hen die hem wilden verdrinken (Exodus 1:6-22; Exodus 2:1-8).
 • Als een vrouw in de 80* danste ze in vreugdevolle overgave toen de Heer zijn volk verloste uit de Egyptische slavernij en hen door de Rode Zee leidde (Exodus 15:20-21). 

Maar haar laatst (opgeschreven) actie is een jaloerse aanval op de zachtmoedige Mozes, het kleine broertje dat ze ooit beschermde. Ze betwijfelde zijn autoriteit. De HEERE riep haar samen met Aaron ter verantwoording:

Luister toch naar Mijn woorden! Als iemand onder u een profeet is, maak Ik, de HEERE, Mij door een visioen aan hem bekend, spreek Ik met hem door een droom. Maar zo doe Ik niet tegenover Mijn dienaar Mozes, die in Mijn hele huis trouw is, met hem spreek Ik van mond tot mond, ja, zichtbaar, en niet in raadsels. Hij aanschouwt de gestalte van de HEERE. Waarom dan bent u niet bevreesd geweest om over Mijn dienaar, over Mozes, te spreken? Zo ontbrandde de toorn van de HEERE tegen hen, en Hij ging weg. De wolk week van boven de tent, en zie, Mirjam was melaats, wit als sneeuw. Toen keerde Aäron zich om naar Mirjam, en zie, zij was melaats. (Numeri 12:6-10)

Ze was volledig melaats en moest als een onrein persoon buiten het kamp worden gezet. Maar het was niet voor altijd. God wilde haar opnieuw ontvangen, na zeven dagen. Hij genas haar op Mozes'voorbede.

Mirjams verhaal staat in de Bijbel om ons iets te leren.

1. Wees voorzichtig en nederig van hart

Al deze dingen nu zijn hun overkomen als voorbeelden voor ons, en ze zijn beschreven tot waarschuwing voor ons, over wie het einde van de eeuwen gekomen is. Daarom, wie denkt te staan, laat hij oppassen dat hij niet valt. (1 Korinthiërs 10:11-13)

2. Bewonder Gods genade

De wet echter kwam er nog bij opdat de overtreding zou toenemen, maar waar de zonde is toegenomen, daar is de genade meer dan overvloedig geweest, opdat, evenals de zonde geregeerd heeft tot de dood, zo ook de genade zou regeren door gerechtigheid tot het eeuwige leven, door Jezus Christus, onze Heere. (Romeinen 5:20-21)

Het leven van Mirjam geeft ons een extra impuls om de goede strijd voort te zetten, zodat we trouw zullen blijven!
U echter, o mens die God toebehoort, ontvlucht deze dingen. Jaag daarentegen gerechtigheid, godsvrucht, geloof, liefde, volharding en zachtmoedigheid na. Strijd de goede strijd van het geloof. Grijp naar het eeuwige leven, waartoe u ook geroepen bent en de goede belijdenis afgelegd hebt voor vele getuigen. (1 Timoteüs 6:11-12). 

Gail Burton Purath
---------------------

* Miriam was de oudere zuster van Mozes. Mozes was 80 jaar oud toen God hem riep vanuit de brandende struik. Daarom was Miriam waarschijnlijk eind jaren 80 of begin negentig.

2 opmerkingen:

 1. De aard van de mens is niet zo best, ik vind dat moeilijk om dat ook in mezelf te ontdekken, misschien is Mirjam ook wel van haar eigen reactie geschrokken.
  Mooi dat je 1 Timotieus 6 aanhaald, Heer verander mij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, misschien wel. Ik denk dat we heel dicht bij de bron moeten blijven om "fris" te blijven. Dicht bij Jezus.

   Verwijderen

Heel fijn dat je wilt reageren.