31 augustus 2023

Wees voorbereid: tegenstand kan van familie komen

Jaren terug, toen ik zat te klagen over wat uitdagingen in het leven, had ik het gevoel alsof Gods Geest tegen me sprak door Jeremia 12:5-6.

Daar staat:

Wanneer u met hardlopers meerent, en die maken u al moe, hoe moet u dan wedijveren met paarden? Wanneer u het alleen in een land van vrede vertrouwt, hoe moet u het dan maken in de glorie van de Jordaan? Want ook uw broeders en het huis van uw vader – ook zij handelen trouweloos tegen u, ook zij roepen u luid na. Vertrouw hen niet als ze vriendelijk tot u spreken.


In vers 5 vertelt God op poëtische wijze aan Jeremia dat hij moet stoppen met klagen en zich moet voorbereiden op grotere uitdagingen. 

Dan, in vers 6, onthult God een droevig deel van Jeremia's leven: "Zelfs je verwanten, leden van je eigen familie - zij hebben je verraden, ze hebben luid tegen je geschreeuwd. Vertrouw hen niet, ook al spreken ze vriendelijk tegen je."

Jeremia was een vrome man, die trouw Gods waarheid sprak tijdens een immorele periode in de geschiedenis. Toch heeft zijn familie hem verraden en belasterd.

Niet altijd rozengeur en maneschijn
Christenen maken soms de fout om een "Pollyanna-mentaliteit" te hebben als het om familie gaat. Ze denken dat dingen goed zullen uitpakken. Maar wat als dat niet gebeurt? Wat als ze met je willen breken of je belachelijk maken. 

Zullen we dan onze waarden maar veranderen om vrienden en familie tevreden te stellen? Komen we niet meer voor Gods liefdevolle geboden uit? Veranderen we het Evangelie?

Zelfs Jezus' familie wees Hem af.
Hij begrijpt je pijn (Johannes 7:3-5).


Waarschuwing voor uitdagingen
Toen Hij Zijn discipelen uitzond in Matteüs 10, gaf Hij hen een waarschuwing die ook voor ons geldt. Hij vertelde hen dat ze Gods waarheid moesten spreken zoals de Geest leidde, zelfs als familieleden hen zouden verraden, zelfs als de wereld hen kwaad zou noemen (Matteüs 10:16-39).

Iedereen die meer van zijn vader of moeder houdt dan van Mij, is Mij niet waardig; en iedereen die meer van zijn zoon of dochter houdt dan van Mij, is Mij niet waardig. - Jezus, Mattheüs 10:37

Als we voorbereid willen zijn op toenemende tegenstand en vervolging, moeten we meer van Jezus houden dan van onze meest dierbare geliefden.

2 Timotheüs 2:12-13 Als wij volharden, zullen wij ook met Hem regeren. Als wij Hem verloochenen, zal Hij ons ook verloochenen. Als wij ontrouw zijn, blijft Hij getrouw. Hij kan Zichzelf niet verloochenen.

✜✜✜

Let op: Een "Pollyanna" is iemand die altijd heel erg positief is, zelfs als dat misschien niet realistisch is. Het woord komt uit een Amerikaans boek uit 1913 over een weesmeisje dat altijd blij is, zelfs als het niet logisch is om zo blij te zijn. Veel christenen denken zo over familie, maar dat komt soms door verkeerde ideeën over een tekst uit Spreuken 22:6.

Gail Burton Purath

Origineel: Be Prepared: Persecution May Come from Family
Vrij Vertaald door Aritha Vermeulen

3 opmerkingen:

  1. Dat is inderdaad heel moeilijk. Wij werden raar aangekeken, toen wij God en Zijn Woord en waarheid 'belangrijker' vonden dan onze dochter járen geleden... Het ging ook tegen mijn vlees in... Het deed veel pijn! Desondanks is het goed geweest dat wij ons aan Gods Woord hebben vastgehouden. Dat hebben de jaren erna wel uitgewezen. God is goed!

    BeantwoordenVerwijderen

Heel fijn dat je wilt reageren.