30 september 2024

Ben je bang voor God?

 Er zijn twee soorten angst:

😟 Ongezonde angst is gebaseerd op valse waarden en onnodige zorgen, slaafse houding
🙏 Gezonde vrees is gebaseerd op een goed begrip van gevaar, macht, omstandigheden en gevolgen.


Het is gezonde vrees wanneer een vrouw ervoor kiest om over een goed verlichte straat te lopen in plaats van door een donkere steegje naar huis te gaan. Het is gezonde vrees wanneer een man voorzichtig rijdt op een gladde weg.

Zo is er ook gezonde en ongezonde vrees in onze relatie met God. Johannes legt het op deze manier uit in zijn brief: 

Er is in de liefde geen vrees, maar de volmaakte (volwassen, ) liefde drijft de vrees uit. De vrees houdt immers straf in, en wie vreest, is niet volmaakt in de liefde. 1 Johannes 4:18

Wat voor vrees wordt er uitgedreven?
1. Deze vrees heeft te maken met straf - de angst die een veroordeelde crimineel heeft voor de rechter die hem straft. In deze context verwijst het in feite naar de angst voor een bepaalde straf. Zolang we God beschouwen als de Rechter, de Koning, de Wetgever, kan er niets anders in ons hart zijn dan angst, want van zo'n God kunnen we niets anders verwachten dan straf. 
2. Zodra we Gods ware aard kennen, en zijn vergevende liefde wordt angst opgeslokt door liefde. De gezonde vrees die overblijft, is de vrees om Zijn liefde voor ons pijn te doen.

Waarom verdrijft de volmaakte liefde deze ongezonde vrees?
Omdat we als Hij onze zonden vergeven heeft steeds vaster gaan geloven, dat de Heere ons nooit zal verlaten. Hij verandert niet van gedachten. Zijn liefde is een eeuwige liefde.

Gezonde vrees
Volmaakte liefde brengt een gezonde vrees voor de Heere in ons hart en leven - dat is een soort een vrees die het begin van wijsheid is:  

Het begin van wijsheid is de vreze des HEEREN, en de kennis van de heiligen is verstand. Spreuken 9:10

De HEERE is een lust voor hen die Hem vrezen, voor hen die op Zijn goedertierenheid hopen. Psalm 147:11



Meer dan eerbied
Soms definiëren mensen dit als eerbied, maar het is meer dan dat. Het is een combinatie van liefde, heilig ontzag en afhankelijkheid, gebaseerd op een nauwkeurige kennis van wie God is. Het is weten dat wij slechts kleine boten zijn op de machtige oceaan van Zijn liefdevolle wil.

Citaat C.H. Spurgeon
"Er is een liefdevolle, heilige vrees die nooit verdwijnt. 💖🙏 Naarmate je meer van God houdt, groeit ook je ontzag voor Hem. We moeten dat respect voor God altijd bewaren, maar we hoeven niet bang voor Hem te zijn. God is je beste Vriend en grootste liefde. "Ja, Hij is mijn God," kun je zeggen; en je bent niet bang voor Hem. Je wilt juist dicht bij Hem zijn. Hoewel God een verterend vuur is, zal Hij alleen dat verbranden wat slecht voor je is en je zuiveren. Hij zal jou nooit schaden want Hij heeft je lief. Laat het louterende vuur door mijn hart gaan! Verbrand wat nodig is, zodat ik op steeds meer op U ga lijken." Denken jullie er ook zo over, mijn vrienden?"  

Gail Burton

---

Origineel: No Fear
Vrij Vertaald door Aritha Vermeulen

1 opmerking:

  1. Dank je wel voor het vertalen Aritha. Wat angst kan doen met een mens hè?Vrezen is niet bang zijn, zoals ik vroeger dacht, maar heilige eerbied en ontzag hebben voor God. Bij Hem zijn we veilig

    BeantwoordenVerwijderen

Heel fijn dat je wilt reageren.