22 september 2024

6 goede gebeden uit de brieven

Gebed zou spontaan moeten zijn, dus denk alsjeblieft niet dat deze gebeden bedoeld zijn om je dagelijkse gesprekken met de Heere te vervangen.

Maar het bidden van Schriftgedeelten heeft ook voordelen omdat het door God ingegeven is - 2 Timoteüs 3:16.

6 gebeden uit de brieven
De volgende gebeden uit de brieven in het Nieuwe Testament bieden een mooi uitgangspunt wanneer je bidt voor jezelf of anderen. Je kunt de woorden veranderen en zo gebruiken voor je eigen gebed.

1. Efeziërs 1:16-21, 
Een gebed voor een dieper begrip van onze wandel met de Heer en Zijn grote kracht in ons leven:

Ik dank mijn God altijd over u, als ik aan u denk in mijn gebeden, doordat ik gehoord heb van uw geloof in de Heere Jezus en van uw liefde tot alle heiligen, opdat de God van onze Heere Jezus Christus, de Vader van de heerlijkheid, u de Geest van wijsheid en van openbaring geeft in het kennen van Hem, namelijk verlichte ogen van uw verstand, om te weten wat de hoop van Zijn roeping is, en wat de rijkdom is van de heerlijkheid van Zijn erfenis in de heiligen, en wat de allesovertreffende grootheid van Zijn kracht is aan ons die geloven, overeenkomstig de werking van de sterkte van Zijn macht, die Hij gewerkt heeft in Christus, toen Hij Hem uit de doden opwekte en aan Zijn rechterhand zette in de hemelse gewesten, ver boven alle overheid en macht en kracht en heerschappij en elke naam die genoemd wordt, niet alleen in deze wereld, maar ook in de komende.


2. Efeziërs 3:14-21
Een gebed voor kracht, eenheid en een dieper begrip van Gods liefde en kracht in ons:

Daarom buig ik mijn knieën voor de Vader van onze Heere Jezus Christus, naar Wie alle geslacht in de hemelen en op de aarde genoemd wordt, opdat Hij u geeft, naar de rijkdom van Zijn heerlijkheid, met kracht gesterkt te worden door Zijn Geest in de innerlijke mens, opdat Christus door het geloof in uw harten woont en u in de liefde geworteld en gefundeerd bent, opdat u ten volle zou kunnen begrijpen met alle heiligen, wat de breedte en lengte en diepte en hoogte is, en u de liefde van Christus zou kennen, die de kennis te boven gaat, opdat u vervuld zou worden tot heel de volheid van God. Aan Hem nu Die bij machte is te doen boven alles wat wij bidden of denken, naar de kracht die in ons werkzaam is, aan Hem zij de heerlijkheid in de gemeente, door Christus Jezus, in alle geslachten, tot in alle eeuwigheid. Amen.


3. Kolossenzen 1:9-14
Een gebed om Gods wil te begrijpen en te groeien in kennis, volharding en geduld: 

Daarom houden ook wij niet op, vanaf de dag dat wij het gehoord hebben, voor u te bidden en te smeken dat u vervuld mag worden met de kennis van Zijn wil, in alle wijsheid en geestelijk inzicht, zodat u wandelt op een wijze de Heere waardig, Hem in alles behaagt, in elk goed werk vrucht draagt en groeit in de kennis van God, met alle kracht bekrachtigd, overeenkomstig de sterkte van Zijn heerlijkheid, om met blijdschap in alles te volharden en geduld te oefenen, en met blijdschap de Vader te danken, Die ons bekwaam heeft gemaakt om deel te hebben aan de erfenis van de heiligen in het licht. Hij heeft ons getrokken uit de macht van de duisternis en overgezet in het Koninkrijk van de Zoon van Zijn liefde, in Wie wij de verlossing hebben, namelijk de vergeving van de zonden.


4. Filippenzen 1:9-11
Een gebed voor liefde, kennis, inzicht en onderscheidingsvermogen: 

En dit bid ik dat uw liefde nog steeds overvloediger wordt in kennis en alle fijngevoeligheid, om te onderscheiden wat wezenlijk is, opdat u oprecht bent en zonder aanstoot te geven tot de dag van Christus, vervuld met de vrucht van gerechtigheid, die door Jezus Christus is, tot heerlijkheid en lof van God.


5. 2 Tessalonicenzen 1:11-12 
Een gebed dat ons geloof ons zal leiden tot een God verheerijkend leven: 

Daarom bidden wij ook altijd voor u dat onze God u de roeping waardig acht en dat Hij met kracht al het welbehagen van de goedheid en het werk van het geloof volbrengt, opdat de Naam van onze Heere Jezus Christus in u verheerlijkt wordt, en u in Hem, overeenkomstig de genade van onze God en de Heere Jezus Christus.


6. Hebreeën 13:20-21
Een gebed om toegerust te zijn om Gods wil te doen

   "De God nu van de vrede, Die de grote Herder van de schapen, onze Heere Jezus Christus, uit de doden heeft teruggebracht, Die zij door het bloed van het eeuwige verbond getuigd, moge u toerusten tot elk goed werk om Zijn wil te doen, en moge in ons werken wat in Zijn ogen welbehaaglijk is, door Jezus Christus. Hem zij de heerlijkheid in alle eeuwigheid. Amen."


Gail Burton

Origineel: Good Prayers
Vrij Vertaald door Aritha Vermeulen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heel fijn dat je wilt reageren.