03 februari 2021

STILLE TIJD NIET ALTIJD STIL

Het is interessant dat wij christenen onze tijd met God vaak een "stille tijd" noemen.
 

De psalmen bieden inzichten in een gezonde relatie met de Heere en moedigen ons aan om onszelf tot rust te brengen, alle afleidingen weg te nemen (bijv. Psalm 131:2), ons te concentreren op God en Zijn Woord (bijv. Psalm 119: 9-16), en zelfs stil worden voor Hem. 

Maar de psalmisten schreeuwen het ook soms uit van pijn, wanhoop, hopeloosheid, frustratie, angst en woede (bijv. Psalm 69). Dit zijn bepaald geen 'stille' dingen, maar ze maken deel uit van een gezonde relatie met God. God wil dat in alle eerlijkheid naar Hem toe komen met onze angsten, verwarring, vragen en twijfels. Daar is plaats voor bij Hem.

De psalmisten doorbraken ook de stilte door lofprijs en aanbidding -  ze zongen, ze riepen en spraken woorden van dankbaarheid en liefde uit voor de Heere (bijv. Psalm 100).

En natuurlijk moedigen de Psalmen (en de hele Schrift) ons aan om voor onszelf en anderen te bidden, hetzij in stilte of hardop ( Psalm 32:6).

Psalmen geven ons een evenwichtige kijk over de tijd die we met de Heere doorbrengen. Tijd met Hem doorbrengen is altijd goed, maar niet altijd 'stil'.


Opmerking: ik ga wel door met het gebruiken van de term "stille tijd" omdat het gemakkelijk te begrijpen is, maar soms denk ik: we zouden een meer passende naam moeten bedenken. Wat zou je voorstellen?

Gail Burton Purath

----

Origineel: Why Quiet Time Is Not Always the Nest Name
Vertaald door: Aritha Vermeulen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heel fijn dat je wilt reageren.