15 mei 2023

Bah-manna brood of bananenbrood?

"So you want to go back to Egypt" is een grappig liedje van Keith Green [1] over het constante geklaag van de Israëlieten in de woestijn (Numeri 11:4-6). In plaats van dankbaar te zijn voor Gods voorziening, laten de songteksten hun klachten over de eentonigheid van manna zien: 

Oh, manna waffles
Manna burgers
Manna bagels
Fillet of manna
Manna patty
BaManna bread!


Manna - te veel van het goede?
De Israëlieten vergaten hun bevrijding uit de slavernij in Egypte en hun honger in  de eerste dagen van hun woestijnleven. Ze zagen manna als saai - "teveel van het goede". Hun geklaag vertegenwoordigt een veelvoorkomende menselijke eigenschap: onze neiging om te klagen over onze zegeningen in plaats van dankbaar te zijn.

Te veel bananen
Mijn vriendin Kim had ooit ook een probleem met "teveel van het goede". Terwijl ze een groep dakloze ouderen in Roemenië hielp, kocht het team van Kim per ongeluk te veel bananen. Ze hadden kunnen klagen en de helft van de bananen laten bederven, maar ze waren dankbaar en God liet hen zien hoe ze de situatie konden omzetten in een kans.

Bananenbrood voor de daklozen in Roemenië
Ze maakten enorme hoeveelheid bananenbrood en de 70 ouderen die ze serveerden waren verrast en zeer tevreden. In hun sobere leven kregen deze behoeftige mannen en vrouwen de kans om iets nieuws te proeven en ze vonden het heerlijk!


Proef en zie dat de Heer goed is
Dit doet me denken aan Psalm 34:8: "Proef en zie dat de Heer goed is."

Ik denk dat wij met z'n allen regelmatig voor bepaalde uitdagingen staan. Als dat gebeurt, hebben we eigenlijk twee opties: klagen of dankbaar zijn. We kunnen alles zien als een probleem, of we kunnen ons richten op de goede dingen en "altijd blij zijn, onophoudelijk bidden, in alles danken", zoals het staat in 1 Tessalonicenzen 5:16-18.

Niet altijd blij (citaat Joni Eareckson)
Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Het voelt soms bijna onmogelijk om tevreden te zijn met wat God op ons pad brengt. Daarom een citaat van Joni Eareckson Tada. Ze zei: 

"Als we door moeilijke tijden gaan, betekent dat niet dat we altijd blij zullen zijn met de dingen die gebeuren maar het betekent wel dat we ons kunnen vasthouden aan de hoop die we hebben in Jezus Christus." - Joni Eareckson Tada (nadruk toegevoegd door mij)4 tips voor meer dankbaarheid en blijdschap:
  1. Bedenk drie dingen per dag waar je wèl dankbaar voor bent. Het kunnen kleine dingen zijn, zoals (voor mij) koffie. Het richten op het positieve kan je helpen om iets meer blij te zijn met het alledaagse
  2. Probeer een gewoonte te maken van regelmatig bidden, ook al zijn het maar korte zinnetje gedurende de dag. Wie weet is dit een eerste stap om je  problemen aan Hem over te geven.
  3. Als je jezelf betrapt op ontevreden gedachten, probeer dan bewust te zijn van die gedachten en probeer ze te vervangen door iets meer positieve gedachten. 
  4. Zoek in de Bijbel naar mensen die zich ook zo voelden en hoe het bij hen veranderde: Er zijn veel verhalen in de Bijbel over mensen die moeilijke tijden doormaakten en zich toch dankbaar en blij voelden. Lees deze verhalen en gebruik ze als inspiratie voor je eigen leven.
Wat te doen met te veel bananen?
Oh, en als je ooit te veel bananen hebt, maak er dan bananenbrood van! Het is een geweldige manier om creatief te zijn en iets lekkers te maken, terwijl je ook nog eens verspilling tegengaat. Klik HIER voor het  allerlekkerste gezonde bananenbrood.

Gail Burton Purath

Origineel: Bamanna Bread or Banana Bread?
Vertaald door: Aritha Vermeulen

---

😞😍 Wat is iets waar je ontevreden over was (maar nu niet meer)?
🎵🍞🤢 Luister naar het grappige lied van Keith Green over het klagen van de Israëlieten over hun eentonige manna: So You Wanna Go Back To Egypt 🙏🏼

2 opmerkingen:

  1. We must not forget our deliverance. It makes us thankful.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Thank you Sandi, you're so right! We gotta keep that perspective in mind and never take our freedom for granted. Let's live every day with a grateful heart and spread the good vibes! 🙏❤️

    BeantwoordenVerwijderen

Heel fijn dat je wilt reageren.