09 juni 2023

👑 CONTEXT IS KONING

Context is koning
Zomaar iets uit de context halen? Niet doen, vooral niet bij het lezen van de Bijbel. Voorbeeldje: je kunt bijvoorbeeld zeggen: "De mens leeft niet van brood alleen,"(1) en denken dat Jezus het over een uitgebalanceerd dieet heeft terwijl Hij gezien de context verwijst naar het belang van spirituele voeding. 

👑🔍 En dat is waarom context koning is! 


Misinterpretaties van bijbelteksten
Er zijn nog andere misinterpretaties. Bijvoorbeeld dat je zegt dat Jezus het OK vind als je om vervelend te doen tegen anderen, omdat Hij zei: "Gelukkig ben je als mensen je uitschelden."(2)

Klinkt gek, maar dit misverstaan gebeurt vaak. 🤔 
#Misinterpretatie #ContextIsCruciaal"

NOOIT oordelen!
Een van de meest bekende voorbeelden is het citeren van "Oordeelt niet" zonder de context van Mattheüs 7:1-5, en beweren dat we NOOIT mogen oordelen. Onlangs illustreerde een beroemdheid dit: ze beweerde dat ze totaal niet-oordelend was omdat ze elke vorm van seks goedkeurde. Vervolgens noemde ze christenen dom, gevaarlijk en veroordelend omdat ze het niet met haar eens waren.


WEL (be)oordelen!
In de context  zegt Mattheüs 7:1-5 echter dat we wel mogen (be)oordelen, maar  dan met de juiste houding. Eerst naar jezelf kijken voordat je anderen veroordeelt. Wees liefdevol en eerlijk in je beoordelingen. Check je eigen fouten voordat je die van anderen aanwijst. 

(1) Mattheüs 4:4 
(2) Mattheüs 5:11

----
Kijk naar de context!
📺 Goede video! Nummer 5 gaat over: kijk naar de context!


3 BEKENDE MISINTERPRETATIES

1. Jeremia 29:11 😇🔮 - Want Ik weet welke gedachten Ik over u koester, spreekt de HEERE, gedachten van vrede en niet van kwaad, om u een hoopvolle toekomst te geven. 
Misinterpretatie: God heeft altijd grootse plannen voor ons! Alles zal altijd perfect en succesvol zijn! 
Correctie: Deze tekst gaat eigenlijk over Gods zorg en trouw voor het volk Israël tijdens hun ballingschap. Het betekent niet dat we altijd aardse voorspoed zullen ervaren, maar dat God ons hoop en een toekomst geeft, zelfs in moeilijke tijden.

2. Markus 11:24 🙏✨ - Daarom zeg Ik u: Alles wat u bidt en vraagt, geloof dat u het ontvangt, en het zal u ten deel vallen. 
Misinterpretatie: Als je maar genoeg geloof hebt, krijg je alles wat je wilt! Het is net een magische toverformule! 
Correctie: Hoewel geloof belangrijk is, betekent deze tekst niet dat al onze wensen onmiddellijk worden vervuld. Het gaat om vertrouwen op God en het zoeken naar Zijn wil in ons gebedsleven.

3. 1 Petrus 2:24 🩹💉 - Door Zijn striemen bent u genezen.  
Misinterpretatie: Als je maar gelooft, word je fysiek genezen! Zeg vaarwel tegen dokters en medicijnen! 
Correctie: Deze tekst verwijst eigenlijk naar de geestelijke genezing die we ontvangen door het verlossingswerk van Jezus Christus, niet naar fysieke genezing.

Gail Burton Purath

Origineel: Context is King
Vrij Vertaald door Aritha Vermeulen

===


🤔 Heb jij ooit een bijbeltekst verkeerd begrepen? Ik wel! 
😅 Hoe kwam je erachter dat de context een andere betekenis gaf?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heel fijn dat je wilt reageren.