04 februari 2020

6 STAPPEN OM ONBIJBELSE OPVATTINGEN TE ONTMASKEREN


Veel valse leringen zijn gebaseerd op Bijbelteksten die uit de context gehaald zijn. Ik deel 6 stappen die je kunnen helpen om onbijbelse opvattingen te ontmaskeren.

1. Kijk naar de historische achtergrond.
Dit is vooral belangrijk bij passages uit het Oude Testament die moeten worden gezien in het kader van het Oude Verbond. (1)

2. Kijk naar de context.
Welk onderwerp of situatie behandelt het hoofdstuk of de paragraaf? (2)

3. Lees het in verschillende vertalingen voor een beter begrip. (3)

4. Leg het Bijbelgedeelte uit (of schrijf het op) in je eigen woorden.
Voeg geen betekenis toe, negeer ook niets maar zet het gewoon om in je eigen woorden.(4)

5. Als je problemen hebt met het begrijpen van de passage, zoek het dan op in verschillende betrouwbare commentaren. (5)
Lees er meer dan één. Vind de consensus. Waarin stemmen ze overeen?

6. Wees eerlijk genoeg om een ​​verkeerde uitleg van de Bijbel te verwerpen. (6)
Wees als de Bereanen en zorg ervoor dat alles wat je hoort of leest klopt met wat er in de Bijbel staat (Handelingen 17:11).

----

(1) Lees Jabes en het welvaartsevangelie (Engels) voor een goed voorbeeld van een tekst die erg wordt misbruikt door de historische achtergrond te negeren. Jeremia 29:11 is een klassiek voorbeeld van een misbruikte tekst uit de Bijbel. Leestip: Jeremia 29:11 - verkeerd begrepen. (Nederlands)
(2) Welke omstandigheden omringen de passages in de oudtestamentische verhalen en in de evangeliën en het Bijbelboek Handelingen? Wie is betrokken? In onderwijspassages, wie wordt aangesproken (bijv. gelovigen of ongelovigen)? Welke onderwerpen worden voor en na de passage behandeld?

(3) Om twee verzen te zien die verkeerd worden begrepen in de KJV: Spreuken 23:7 betekent niet dat we worden wat we denken en dat schept God het kwaad? Echt niet!

(4) Dit helpt je te begrijpen of het onderwijs / de leraar bijdraagt ​​aan of wegtrekt van de betekenis. Iemand zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat Mattheüs 4:23 een belofte is dat Jezus elke ziekte zal genezen als we geloof hebben. Maar dit vers zegt feitelijk dat Jezus tijdens zijn bediening in Galilea elke ziekte genas tijdens de tijd dat hij daar preekte. Als iemand beweert dat het een belofte is, hebben ze de betekenis toegevoegd.

(5) Goede commentaren zullen de passage benaderen met behulp van historische achtergrond, context, originele talen en wetenschappelijke observaties; maar ze bevatten nog steeds een mening op basis van de leerstellige achtergrond van de geleerde. Daarom is het nuttig om er meer dan één te onderzoeken. En het is belangrijk om commentaren te vermijden die zijn geschreven ter ondersteuning van een specifieke agenda, zoals die geschreven door voorstanders van het welvaartsevangelie.

(6) Het kan ongelooflijk moeilijk zijn om dingen die we hebben geleerd los te laten, zelfs als we ontdekken dat ze niet geloofwaardig zijn. Maar het is essentieel dat we dat doen als we willen groeien in het geloof.


Gail Burton Purath 

2 opmerkingen:

  1. Goeie blog! Als ik zeg 'dat zouden meer mensen moeten doen', klinkt het onaardig en dat is niet mijn bedoeling. Maar het is zo 'jammer' dat Bijbelteksten vaak niet in de context gelezen worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet dat het niet je bedoeling is. En het klinkt niet onaardig. Het ons zo verrijken als ze bijbelsteksten lazen zoals God ze bedoelde.

      Verwijderen

Heel fijn dat je wilt reageren.