27 augustus 2024

Wat als je niet meer bidden kunt?

 Heb je ooit zo rot gevoeld dat je niet kon bidden?

Chronische gezondheidsproblemen, verbroken relaties, dood, ontmoediging of andere moeilijkheden kunnen het moeilijk maken om te bidden.

Wat moet je dan doen als je je in deze situatie bevindt?

1. Vraag God om hulp
Je hoeft geen lange gebeden uit te spreken. Zeg gewoon: "Help me, Heer!"

2 Korinthiërs 1:3-4: "Geloofd zij de God en Vader van onze Heere Jezus Christus, de Vader van de barmhartigheden en de God van alle vertroosting, Die ons troost in al onze verdrukking, zodat wij hen kunnen troosten die in allerlei verdrukking zijn, met de vertroosting waarmee wij zelf door God getroost worden."

2. Vraag vrienden om hulp
Wanneer je geen moed meer hebt om te bidden, kan je anderen vragen om voor jou te bidden en met jou te bidden. Vraag hen te bidden dat je de vrede van God zult ervaren te midden van je moeilijkheden.  

Filippenzen 4:6-7: "Wees in geen ding bezorgd, maar laat uw verlangens in alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God; en de vrede van God, die alle begrip te boven gaat, zal uw harten en uw gedachten bewaken in Christus Jezus."

3. Luister naar Bijbelteksten in liederen
De Schrift vertelt ons dit te doen, en het heeft een krachtig effect op onze gedachten en houding. 

Efeziërs 5:19: "en spreek onder elkaar met psalmen, lofzangen en geestelijke liederen, en zing voor de Heere en loof de Heere in uw hart," Zie ook: Lofliederen als muziektherapie

4. Reciteer gebeden uit de Schrift
Ik moedig je aan om gebeden uit de Schrift te lezen. Gods Woord heeft altijd effect op onze geest en de gebeden in de Schrift spreken vaak tot onze meest dringende behoeften. Zie: 10 Gebeden uit de Psalmen.

5. Reciteer Bijbelverzen die je uit het hoofd kent
Zeg troostende Schriftgedeelten op die je uit het hoofd kent, omdat Gods Woord levend en krachtig is 

Hebreeën 4:12: "Want het Woord van God is levend en krachtig, en scherper dan enig tweesnijdend zwaard, en het dringt door tot op de scheiding van ziel en geest, van gewrichten en merg, en het oordeelt de overleggingen en gedachten van het hart."

Je hebt een glorieuze Helper – de Heilige GeestEn hoe bemoedigend is daarnaast de gedachte dat de Heiland nooit ophoudt voor ons te bidden. 

C.H. Spurgeon: Als wij bidden, pleit Hij voor ons, en als we niet bidden, behartigt Hij onze belangen en door zijn smeekbeden beschermt Hij ons voor onzichtbare gevaren. Let eens op de troostrijke woorden die Hij tot Petrus zegt: ‘Simon, Simon, zie, de satan heeft verlangd u te ziften als de tarwe, maar Ik heb voor u gebeden dat uw geloof niet zou ophouden.’

Gail Burton Purath

Origineel: When you can't even pray
Vertaald door: Aritha Vermeulen

1 opmerking:

  1. Amen! Mooie tips. Herkenbaar ook dat je soms geen woorden meer hebt. Geweldig dat Gods Geest ons te hulp schiet. Onze hemelse Vader kent ook ons hart. Hij weet wat wij nodig hebben al voordat wij het vragen staat ook geschreven. Dankjewel. Lieve groet, Ilona

    BeantwoordenVerwijderen

Heel fijn dat je wilt reageren.